Didgeridoo i företagsnamnet, varför?

Varför har vi valt att heta just Didgeridoo?

Didgeridoo, inte Diggeloo 🙂

Didgeridoon är ett uråldrigt australienskt blåsinstrument, traditionellt spelat av aboriginerna. Didgeridoon eller ”Didgen” består av ett långt trärör med vaxmunstycke. En ”äkta” didgeridoo ska vara urholkad av termiter. Didgeridoon producerar genom läppvibrationer en låg bordunton, som man sedan utökar med ljud man gör med stämbanden eller tungan. När man spelar didgeridoo ska man helst använda sig av cirkulationsandning.

Australiens Aborginer använde ursprungligen didgeridoon till att heala smärtor. Men den hade även en viktig funktion när det drog ihop sig för byfest. Då ljöd Didgeridoons dova melodi för att sprida glädje, sjunga och dansa till.

Didgeridoon i Didgeridoo Event & Aktivitet

Bilarna på gården

Jag har valt att ta med Didgeridoon i företagsnamnet då jag ser den som ett kul inslag, både för dess ljud men även för folks generellt positiva inställning till instrumentet. Då jag lärt mig spela på min egentillverkade ”didge” kommer jag såklart att ta in den som ett naturligt roligt tillskott under mina Events och aktiviteter. Nedan kan du följa hur jag under 4 dagar tillverkade Didgeridoon i Byron bay, Australien. Ursprungligen använde aborginerna detta sköna instrument för healing och fest, och det tycker jag passar även för mitt företag.

Min egna Didgeridoo

Då jag 2006 levde ett halvår i Australien för att träna beachvolleyboll upptäckte jag ett instrument som jag kom att tycka väldigt mycket om. Didgeridoon med dess dova lugnande ljud tilltalade mig. När jag efter en tid stötte på företaget Crafty Dingo där man fick möjligheten att tillverka sin egen didgeridoo under vägledning av aussien Toby [t h]rådde det ingen tvekan. Jag skulle göra min egen didge!

Rapp målar didge

Tillverkningen

Steg 1 – Välja pinne Välja ut den pinne som känns rätt för mig. Träslaget är Eucalyptusträd.
Steg 2 – Innandöme Pinnens innandöme är redan uppätet av termiter, men det krävs fortfarande en hel del arbete för att få bort alla rester som sitter kvar inuti den blivande didgeridoon. Anledningen till att få bort resterna är att få ett så klart ljud som möjligt.

Rapp provblåser didgeridoopinne och väljer sin
Rapp hyvlar didgepinne

Steg 3 – Grovbearbetning Hyvla, hyvla, hyvla bort all bark. När det är klart ska ytan sandpappras med grova pappret. Och när det är klart ska den sandpappras med det mellanfina pappret. När det är klart åker det fina pappret fram och då ska man sandpappra tills pinnen är len som en bebis rumpa.
Steg 4 – Bivax Man häller skållhett bixax genom didgeridoon för att härda den. På så vis beveras dess kvalité även om man rengör den inuti med vatten. När sedan bivaxet svalnat något formar man ett munstycke och fäster det på den sidan man ska blåsa i.

Rapp e glad - petsson trött
Rapp sandpapprar didge

Steg 5 – Lackering Didgeridoon lackeras i två omgångar vilket tar en hel dag i anspråk då den ska torka i mellan gångerna.
Steg 6 – Grundmålning Man använder en svamp för att lägga bottenskiktet, d v s den grundfärg man vill ha på sin didge.
Steg 7 – Detaljmålning
Då jag tidigare aldrig vidrört min konstnärliga sida tyckte jag att detta moment var ganska svårt och det krävdes mycket kreativitet, tid och omsorg. Resultatet blev kanon, enligt mig, och det är det som är viktigt!
FÄRDIG!
En alldeles egen personligt utformad Didgeridoo.

Rapp är lik sin far och duttar färg på didge
Rapp målar didge
rapp målar didgerioo igen

Efter att jag har utformat min alldeles egen Didgeridoo ville jag ju även kunna spela på den. Här måste jag tacka Massimo, min Italienska vän från Milano. Många timmar gick innan jag hittade mitt första rena sound och han satt ofta bredvid och sporrade mig. Har man sedan en gång träffat rätt så går det ganska snabbt att utforska nya ljud och läten. För att få till nya ljud experimenterar man med sin egen röst eller olika tung och kindrörelser.

Det sägs att man kan tala med djuren med hjälp av didgeridoon. Många av ljuden man gör kommer därför från att imitera just djurläten. Dock återstår för mig att lära mig s k ”circular breathing”. D v s att lära sig att ta luft i kinderna och använda den till att blåsa ut medans man hämtar ny luft genom näsan. På detta sätt kan man spela under lång tid, och det vill jag ju givetvis kunna!

Christopher Rapp spelar Didgeridoo

Sammanfattning

Aborginerna använde Didgeridoon för healing och som rytmgivande instrument på byfesten. Jag har valt att integrera min egentillverkade didgeridoo i verksamheten för att sprida glädje, ge kunder nya uppleveleser och för att jag även gillar dess budskap.

Henke är en liten pojk
Therese spelar didge

Vanliga frågor

Kan vi ha egen personal?

Ja, absolut!
Det alltid skall finnas någon som har uppsikt över varje uppblåsbar aktivitet. Viktigast att tänka på är att barnen inte klättrar på sidorna, men även att det inte är för många i samtidigt.

Vad händer om vädret blir dåligt?

Uppblåsbara aktiviteter får enligt konsumentverkets riktlinjer inte användas vid regn eller vind över 8 m/s. Vi följer dessa riktlinjer.

event-aktivitet-festivaler-kickoff-folder
Pdf - GruppaktiviteterFörslag på aktiviteter för grupper
event-aktivitet-festivaler-kickoff-folder
Pdf - Publika eventFörslag på aktiviteter för event

Referenser

  • Hej!

    Vi är helnöjda, hornen väste ut på alla, precis så som det ska göra om man vill vinna;), alla fick sig ett rejält pass samt många goa skratt. En eloge till Oskar, supertrevlig och tog sig tid att komma till vår middag för att presentera 1-3:e pris :).

    Stort TACK!

    Ha en fortsatt bra dag!

    Birgitta A VD-assistent, BWG Homes i Vetlanda
  • Vi vill bara tacka för en mycket lyckad kväll igår! Alla har snackat om de för fullt här idag och jag har inte hört ett enda negativ ord!

    Övningarna va till stor glädje för samtliga och maten va riktigt suverän, som sagt en toppenkväll!!

    Bifogar en bild som gjordes efter gårdagen och som nu pryder anslagstavlan i fikarummet här! J

    Stort tack ingen och på återhörande!

    Mattias Q Atrio Arkitekter
  • Vi hade mycket trevligt i fredags och tackar för det du bidrog med för att göra festen lite extra rolig. Vi kommer definitivt att höra av oss igen om vi har fler event på gång. Ha det fint. Hälsningar Erika

    Erika D GBJ Bygg, Växjö

Eventpaket ”Ny tech”

Paket som andas framtid. 2 x RaceRoom, VR-monter, Strike'a'light, skyttesim, nattduell samt transport ToR, rigg & riv. Pris 37 440 kr (Ord. pris 45 000 kr)

Big Pack

Virtual Reality, skyttesimulator, Racingsimulatorer, 30 m Hinderbana, Bumperballs samt Transport ToR, rigg & Riv. Pris 41 000 kr (Ord. pris 52 000 kr)

Andra förslag på aktiviteter
Kontakta oss

Vi är inte här just nu men skicka ett meddelande så svarar vi fortast möjligt.

Oläsligt? Ladda ny text. captcha txt